Ako byť rodičom dieťaťa s FASD

Preložili sme a spolu s oz Návrat vydali knihu o FASD. Je vhodná nielen pre rodičov detí s FASD, ale aj pre odborníkov, ktorí sa vo svojej praxi stretávajú s témou FASD. Knihu napísali Julia Brown a Mary Mather a preložila ju Jana Kráľová.

Zakúpiť knihu

 

Predslov k slovenskému vydaniu:

Pred pár dňami sme spolu so synom navštívili našu kaderníčku a holičku v jednej osobe. Navštevujeme ju už desať rokov v pravidelnom cykle približne raz do mesiaca. Je to milá osoba, rada sa prihovorí. Počas našej návštevy sa vždy venuje aj nášmu synovi. Veľa sa spolu rozprávajú – ona ochotne odpovedá na jeho otázky a trpezlivo počúva to, čo má on práve potrebu jej vyrozprávať. Pani kaderníčka ho teda pozná už dlho, vie veľa o jeho záľubách i túžbach. V závere našej návštevy som zostala v miestnosti už len ja a ona. Pokračovali sme v rozhovore, v ktorom som spomenula niečo, čo súviselo „so synovou diagnózou“. Začudovala sa, o čom hovorím. Vraj akú diagnózu mám na mysli? Ona si nič nevšimla, veď je to šikovný, múdry a rozhľadený chlapec. A ja som v tú chvíľu opäť stála tvárou v tvár skutočnosti, aké neviditeľné môže byť pre ľudí zvonka postihnutie môjho syna.

Ja ako rodič však stojím na úplne opačnej strane. Až veľmi dôverne poznám FASD a to, čo so sebou prináša. Každý deň ho zažívam v jeho mnohých prejavoch a rozoznávam stopu, ktorú zanecháva v našom živote. Vidím, v čom všetkom má tento náš spoločník prsty. Teda, aby som bola úprimná, dnes to už vidím.

Knihu, ktorú práve držíte v rukách, som si mala možnosť po prvýkrát prečítať pred piatimi rokmi. Bolo to práve v čase, keď bola nášmu synovi potvrdená porucha fetálneho alkoholového spektra (FASD) a ja som sa s tým snažila vyrovnať. Nebolo pre mňa ľahké obracať stránky tejto knihy a prijímať – aspoň vtedy z môjho pohľadu – nie veľmi optimistické fakty a prognózy týkajúce sa môjho dieťaťa. Zakrátko som však začala knihu chápať ako cennú zbierku informácií. Autorky Julia Brown a Mary Mather knihu prehľadne usporiadali do kapitol a napriek jej malému rozsahu pokryli snáď všetko, čo potrebujete vedieť, ak je vo vašej starostlivosti dieťa s poškodením mozgu spôsobeným alkoholom. Za zvlášť užitočné pokladám ich praktické rady a usmernenia typu „čo funguje“ a „čo nefunguje pri deťoch s FASD“. Vzácne sú aj ich odporúčania, ako zvládnuť obdobie adolescencie a ako ich pripraviť na dospelosť. A som im vďačná za to, že všetko, čo napísali, je presiaknuté nádejou, že napriek všetkému sa nám ten život s FASD predsa len môže podariť.

Zakúpiť knihu

Ďalšie aktuality